Bács-Kiskun megye

 

 

Bácsborsód Latinovits-Pucher-Schumacher-Sauerborn-kastély
Dunapataj Bencze-kastély
Hajós Érseki kastély
Helvécia Wéber - kastély
Hercegszántó Karapancsai vadászkastély
Hercegszántó Kiskastély
Jánoshalma Orczy-kastély
Kisszállás Boncompagni-kastély
Kunbaracs Vörös-kastély
Lakitelek (Tőserdő) Tőserdő kastély
Pálmonostora Orczy-kastély
Solt Vécsey-kastély
Solt Teleki kastély
Szabadszállás Geréby-kastély
Tompa Redl-kastély


Latinovits kastélyok
Latinovits kastély

Bácsborsód Dózsa György utca 9 (1)
Bácsborsód Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 9. (2)

Őszi Napfény Integrált
Szociális és Módszertani Intézményet (1)
magántulajdon zárva (2)
Tel: 06 79 551-250 
(1)
latinovits.net/kastelyok.
GPS:
46.096041, 19.160689 (1)
GPS:46.094270, 19.161349
   (2)
Map

Map
kirándulás a környéken

 

A "borsódi" előnevet 1747-ben kapták adományként Mária Teréziától. Borsodon a XVIII. század második felében és a XIX. században két kastélyt és két kúriát épített a család, valamint Latinovits Illés egy romantikus stílusú kriptát is emeltetett a család számára 1880-ban. Az első kastélyt 1767-ben Latinovits József királyi tanácsos, Bács-Bodrog vármegye alispánja építette késő barokk stílusban. 1853-ban az épület leégett, melyet akkori tulajdonosa Latinovits Frigyes állíttatott helyre. Latinovits ekkor egy új szárnnyal bővítette a kastélyt, mely az addigi főszárnynál jóval nagyobb volt, megtöbbszörözve ezzel a kastély addigi alapterületét. A századforduló környékén 2.000 kötetes könyvtárat és a hajdani Latinovits-birtokokra vonatkozó(Mária Terézia idejéből származó) térképeket őriztek az épületben. 1930-ban Latinovits Endre a rezidencia új szárnyát - máig ismeretlen okból - a park kerítésével együtt lebontatta, így csak a régi szárny marad meg. Endre végül 1934-ben eladta az épületet, az új tulajdonos a római katolikus egyház lett.  forrás_http://www.latinovits.net


Érseki kastély

1740 gróf Patachich Gábor kalocsai érsek felépíttette a hajósi kastély első változatát és melléképületeit. Később a gödöllői Gföller Jakab építőmester kapott megbízást, a kastély átépítésére.  1766-67  elkészültek az emeleti oldal­szárnyak és a saroktornyok emeleti részei, új lépcsőház léte­sült, az északi és a déli homlokzatok középrizalitjain erkélye­ket helyeztek el, a termek egységes szellemű barokk díszítőfes­tést kapnak. Az épület külseje egységesen fehér színezésű lett. 1907-08 Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont a kastélyban he­lyezte el, ehhez az épületet átalakították. Titkos alagút: A közelmúltban befejezett felújítási munkák idején a kastély udvarán előkerült egy „titkos alagút", amely a barokk kori melléképülete alá vezet. A mintegy négy méter hosszú járat feltárása után kiderült, hogy ez az alagút egy kútban végződik, amelyben napjainkban is található víz.


Wéber kastély
Wéber Ede a vasútállomás közelében az olaszországi Mirremare-i kastély mintájára új lakóházat és alatta hatalmas pincét, valamint présházat építtetett, amelybe Franciaországból hozatták a hatalmas Marmonie-féle préseket. A kastélyt Székely Ödön tervezte. Később az Állami Gazdaság tulajdona lett.  forrás: Helvécia honlap

Bencze kastély
 Bencze kastély
Az eklektikus stílusban épített kastély az 1900-as évek elején készült el. A tulajdonos, a környék egyik legnagyobb földbirtokos famíliája, a Bencze család volt. A kastély 3 toronnyal rendelkezik. A legmeghatározóbb torony elé egy erkélyes négyszögletes alapú kiszögelés épült. A II. világháborúban orosz csapatok foglalták el, majd az államosítás után magtár is volt, majd üdülőként funkcionált.

Karapancsa vadászkasély
Karapansc vadászkastély
 • Hercegszántó, 0406 hrsz
 • Karapancsa Vadászkastély
 • Tel: 00 36 79 354144
 • fotó: nyáron délelőtt napfényes szebbik oldal
 • GPS:45.940788,18.864929
 • Gemenc
 • Map
 • kirándulás a környéken
Karapancsán egymás mellett két kastély is van. A képen látható nagyobb kastély az 1902-ben épült, a kiskastély néhány évvel előbb készült el. Mindkettőt Habsburg Frigyes építette. Az épületeket vadászkastélynak használta a habsburg család. Erről a történelmi múltról, a szépen rendezett kiállítás tanúskodik archív fotók repróival a kiskastélyban. A főherceg kedvenc kikapcsolódása a vadászat volt. Ilyenkor nagyobb vadászkompánia kísérte. Nem volt elég nagy a kiskastély, ezért vált szükségessé a nagyobb kastély megépítése. A négyszintes neobarokk kastély hatalmas pincével is rendelkezett. Falait elegáns faburkolat borítja, melyet trófeákkal díszítettek fel. A központi nagy teremben márvány  kandalló található. Az épület ma is vadászkastélyként funkcionál. A két kastélyt ápolt szép kert veszi körül.

Vörös kastély
Vörös kastély
 • Kunbaracs, Csarada dűlő 1. Vörös Kastély
 • (magántulajdon Takács Zsolt)
 • Tel:+36306401109
 • fotó: nyáron reggel 5 óra 30 frontoldal napfényes
 • GPS :46.993975,19.390503
 • photo
 • Map
 • kirándulás a környéken

A falutól északnyugatra, egy majorban áll a közkeletű nevén "vörös kastélynak" nevezett épület. A kastély neve egykori vörös cseréptetejére utal. Legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. A majorság kezdetben a Teleki család, később a Zeyk család tulajdonában volt. Az 1870-es években alakították a gazdasági épületet kastéllyá emeletráépítéssel és új épületszárnyak kialakításával. A XX. Században folyamatosan cserélődtek az épület gazdái, így az 1990-es évekre olyannyira leromlott az épület állaga, hogy csak a tető nélküli üres falak álltak a szintén teljesen elpusztult kastélykertben. Felújítása az utolsó pillanatban kezdődött el, és 2000 végére be is fejeződött.  Jelenleg magántulajdonban van.
A kastély legrégebbi része, a földszinti boltozatos terem, az 1780-as években épülhetett marha vagy juh istállónak. A majorság kezdetben a Teleki család, később a Zeyk család tulajdonában volt. Száz évvel később, az 1870-es években alakították a gazdasági épületet kastéllyá emeletráépítéssel és új épületszárnyak kialakításával.
A legutóbbi felújítási munkálatok során egy XII-XIV. századi templom maradványaira is rábukkantak a kunbaracsi birtokon. Mint kiderült, az épület külső, bástyaszerű részébe egy Árpád-kori templomból származó köveket építettek az 1800-as évek végén. Az ősi szentély valaha az épülettől körülbelül nyolcszáz méterre található templomdombon állt.
forrás: Homokhátsági Falusi Turizmus


Vécsei kastély
'écsei kastély
 •  6320 Solt, Posta utca 20 Vécsei kastély
 • Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár
 • Tel: 78/486 123 e-mail: vkk@solt.hu
 • solt.hu
 • GPS:46.803153,18.999274
 • Map
 • kirándulás a környéken
1816-ban elkészült kastély U alaprajzú.  Középütt kiemelkedő rizalit timpanonjában fából készült címer áll. A Vécsei kastély tulajdonosa az aradi hős vértanu: Vécsei Károly tábornok volt. Részt vett Damjanich oldalán a győztes szolnoki ütközetben, és elfoglalta az aradi várat is. A legsúlysabb itéletet a szabadságharc leverése után ő kapta, végig kellett néznie társai kivégzését. A család nehezen viselte a tragédiát. Megindult a család tagjainak elköltözése Soltról. Karolina grófnő a katolikus egyházra hagyta az épületet. Jenleg könytár, az udvarában tájház. A hős hadvezér emlékét memento szoba őrzi.

Teleki kastély
 Teleki kastély
A kastélyt 1924-ben adták át rendeltetésének. A manzárdtetős épület közepén elhelyezkedő félköríves kiszögelés tetejét, egy kényelmes erkély fedi le. Innen lehet bejutni, a félköríves bejáraton keresztül manzárdtető síkjában található  emeleti részbe.  Teleki Sándor gróf sokat vadászott itt a kor híres politikusait vendégül látva. Akkoriban ez a környék vadban gazdag ártéri terület volt. 1945 után vége lett a bulizós életnek, és az  épület menekült görög gyerekeket fogadott be. Később a megyei tanács üdülője lett. Jelenleg magántulajdon és szállodaként funkcionál. (Megint jöhet a buli.)

Geréby-kastély
Geréby kastély

A Geréby kastély 1926-ban épült Kusztos Imre építész irányításával. Az eklektikus stílusú kastély homlokzati odalát a Martonovits- Geréby kettős címer ékíti. A homlokzati oldalt ión pilaszterek zárják le a kastély két oldalán. A Geréby család  1920-ban költözött Szabaszállásra.            A tulajdonos, Gerébi János felesége, Martonovits Ilona, egy helyi birtokos lánya volt.  A kastélyt Geréby János eladta 1947-ben, mikor is kórházat alakítottak ki az épületben. 1995-től szülőotthon lett, és 2005-től idősek otthonaként funkcionál.


Redl-kastély
Redl kastély
Közvetlenül a Szent Anna-templom mellett áll a Redl-kastély. A kastély romantikus stílusban épült az 1860-as években. A kastély utolsó ura báró Podmaniczky Endre főispán volt. 1945 után a Népjóléti Minisztérium hadirokkant otthont rendezett itt be, ahol a második világháborúban megsérült katonákat helyeztek el. Később volt raktár, termelőszövetkezeti iroda, 1957 óta a Fővárosi Tanács (Jelenleg Fővárosi Önkormányzat) kezelésében van, pszichiátriai betegotthonként működik. forrás: Wikipédia

 

Share this

Látogatók

 • Összes látogatás: